Asset-291

Креирајте го вашето Europass CV

Најпознатиот формат на CV во Европа

Europass CV-то е едно од најпознатите формати на CV во Европа. Тоa е леснo за употреба и познатo за работодавците и образовните институции.

Првин ќе треба да го креирате вашиот Europass профил со информации за вашето образование, обука, работно искуство и вештини. Откако ќе го пополните вашиот Europass профил, можете да креирате колку што сакате Cv-а со само неколку кликања. Селектирајте ги информациите кои би сакале да бидат вклучени, изберете го вашиот омилен дизајн а Europass ќе се погрижи за останатото. 

Можете да креирате, чувате и споделувате CV-а на 30 јазици. Можете да го преземете вашето Europass CV, чувајте го во вашата Europass библиотека, споделете го со работодавците, со EURES или со други сајтови за работа.

Како да креирате добро CV

Запомнете дека вашето CV е прва можност да разговарате со вашиот потенцијален работодавач за своите вештини и искуства. Тоа e слика од тоа кои сте вие, на вашите вештини, на вашето образование, работно искуство и други достигнувања.

Претставете го јасно вашето искуство

Потенцирајте примери за вашите вештини и искуства кои одговараат на работата за која аплицирате. Обрнете внимание на деталите објавени во огласот за слободни работни места.

Направете го вашето CV

Уверете се, дека сте го ажурирале делот „За мене“ за да потенцирате зошто сте најдобрата личност за таа работа. Не вклучувајте целосна детална историја. Фокусирајте се на факти и главни точки коишто би се усогласиле со работата што ви е на ум.

Направете го читливо

Уверете се, дека вашето CV е лесно за читање. Користете јасен и едноставен јазик. Користете јаки глаголи (на пр., ‘управувани’, ‘развиени’, ‘зголемени’).

Користете обратен хронолошки редослед

Секогаш наведете го најскорото искуство прво, а потоа претходните. Во случај на подолги празнини при работењето или учењето, вклучете објаснување.

Подобрете и прилагодете

Проверете дали има правописни и граматички грешки, обезбедете професионална е-пошта и додајте професионална фотографија од себе.

Вашиот Europass профил

Вашиот профил на Europass е местото за евиденција на сите ваши вештини, квалификации и искуства. Ако го чувате ажуриран вашиот Europass профил, тогаш вие во секое време ќе ги имате сите потребни информации за побрзо да креирате прилагодени CV-а и апликации за работа.

Среќно со вашите апликации!

Тагови: Нема тагови

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *